ni ha ..ada member mintak resipi laksa kedah.;;;
LAKSA KEDAH:
500 gm laksa basah
500 gm ikan kembung - direbus, diambil isi & ditumbuk
1.5 liter air
7-10 tangkai cili kering (direndam) }
4 biji bawang merah } dikisar jadi pes
2 cm kiub belacan }
4 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
sedikit garam, gula
Bahan Sampingan
4 biji cili merah }
2 labu bawang besar } dihiris halus
2 biji timun }
1 pokok daun salad }
2 biji limau nipis - dibelah 2
Cara membuat:
1 - Rebus ikan dengan air dan sedikit garam hingga masak.
2 - Tapis air rebusan ikan ke dalam periuk.
3 - Masukkan bahan kisar, asam gelugur, daun kesum, garam, gula dan isi ikan.
4 - Jerang atas api sederhana dan kacau sekali-sekala hingga mendidih.
5 - Letak laksa di dalam mangkuk, taburkan cili merah, bawang besar, timun dan salad di atasnya.
6 - Curahkan kuah panas. Jika gemar lebih masam, perah air limau nipis sebelum makan.